CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

termeterai ikatan suci bersama encik izam tercinta..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

kehadiran putera sulung ku ke dunia..

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

kehadiran puteri pertama melengkapkan kehidupanku..

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

hidup ku bertambah ceria dengan kehadiran puteri ke-2..

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, 10 May 2011

Nasi Ambang aka Nasi Ambeng..

01/05/2011 - Ahad

still kat my kampungku @ PAGOH..syiok nya cuti..anyway, HAPPY LABOR DAY to all workers in Malaysia..mai lah kita merehat-rehat kan diri sementelah kita diberi cuti dari bekerja ni kan..esok pun masih bercuti..alhamdulillah..

ok..nak citer pasal Nasi Ambang..tapi kami dah terbiasa dari kecil panggil Nasi Ambeng..maybe orang-orang jawa memang panggil dengan panggilan tu kot..kalau balik my kampung ku, memang takkan tinggal makan nasi ambeng ni tau..pagi-pagi lagi my abah dah keluar pi beli nasi ambeng ni..dia tau, anak dia yang sorang ni memang sangat suka makan nasi ambeng..sangat sedap hokey..kat KL or shah alam zue tak pernah jumpa lagi nasi ambeng yang sesedap kat my kampung ku..

kalau dulu-dulu..masa kecil..setiap hari khamis malam jumaat ada tahlil atau kenduri..kitaorg sanggup tak makan tau malam tu..sanggup tunggu abah balik..balik bawak nasi ambeng..mak pun sama..bila dengar je bunyi motor abah..kitaorg adik beradik berkejar nak buka pintu..masing-masing berebut nak nasi ambeng yang abah bawa balik..yang syiok nya..kadang-kadang dalam nasi ambeng tu..derang ada bagi kuih sekali..tu yang berebut tak hinggat tu..hehehe..

my encik izam..masa mula-mula kahwin, dia tak tau apa itu nasi ambeng..my BIL lagi lah..dia ingat nasi ambeng ini adalah nasi yang orang makan masa kenduri then tak habis bawa balik untuk anak bini kat rumah makan pulak..dengan kata lain, dia ingat nasi ambeng ni nasi lebih-lebih orang dah makan lah..owh tidakkkkkkkk!!!!!..nasi ambeng bukan nasi lebih-lebih orang makan hoke..one day my encik izam ikut my abah pergi kenduri, then dia dapat tengok dengan mata kepala dia sendiri lah caner nasi ambeng itu dibahagi-bahagikan sesama ahli kenduri..so la ni dia dah faham..tapi nak buat caner kan..dah tekak orang melayu..so dia still tak berapa suka nasi ambeng ni lah..makan tu boleh..tapi agak kureng katanya..my BIL pulak, still tak boleh makan nasi ambeng..its depends lah..tekak masing-masing kan..but for me..I LOVE NASI AMBENG!!!..



jom layanzzzzzzzzz nasi ambeng..yummy yummy..


nasi ambeng yang kitaorang selalu makan bila balik my kampung ku..sedap sangat-sangat..yummy yummy..


ni pulak..nasi ambeng yang selalu ada jual kat KL or shah alam..kureng sikit lah yummy yummy nya..kurang 'kick' lah orang kata kan..kurang keasliannya..hehehe..


tadaaaaa..ini nasi ambeng yang masih kat dalam dulang..derang akan bahagi-bahagi dalam 4-6 orang..pehtu bungkus dalam daun pisang dan dimasukkan ke dalam plastik..kami sedia menunggu abah di rumah bersama bungkusan nasi ambengnya..hehehe.. (pinjam gambar ye mfr.jentayu..for sharing the picture..tq2..)


cara penampilan yang berbeza mengikut daerah..but it still "Nasi Ambang" aka "Nasi Ambeng" yang sangat sedap..hohoho..windu nya nasi ambeng..



Sharing is Caring..

apa yang ada dalam nasi ambeng :-
  • nasi putih
  • ayam masak kicap/ayam masak rempah 
  • sambal goreng 
  • serunding kelapa (lagi sedap kalau ada kacang tanah)
  • mee hoon and mee goreng kicap
  • ikan kering bulu ayam (ikan yang kecil-kecil bila digoreng rasa ranggup)
  • tempe goreng (ini yang sedap ni...)

caner nak hidang :-
  • nasi putih di isi ke dalam dulang besar yang di alas dengan daun pisang
  • ayam diletakkan di tengah-tengah, kemudian bahan-bahan lain di letakkan di sekelilingnya
  • kadang-kadang ayam tersebut sudah dipotong samada 4-6 ketul..terpulang kepada berapa orang yang hendak dibahagi dalam satu dulang
  • satu dulang selalu nya akan dibahagi antara 4-6 bahagian, salah seorang akan membahagikan nasi ambeng secara sama rata



No comments: